úterý 6. září 2011

Indo_10 Sopky

Na vychodni Jave nejdriv stoupame na sopku Kawah Ijen, ktera je zajimava tezbou siry, par delniku v pretezkych podmínkách ji dobyva a na hrbetech nosi na hranu krateru a z nej hodinu z prudkeho kopce dolu, naklady 60-90kg.



Zlute peklo je na dne krateru vedle azuroveho jezera, vsude se vali sirny dym, jako jedni z mala jsme s rouskami sestopili az dolu. Kdyz na nas vitr zaval koncentrovanou davku sirnych vyparu, malem jsme se zakli, nelze v tom dychat a hrdla hori...






Pomalym autobusem jsme se proplazili k dalsi sopce „Bromo“. Ve skutecnosti se jedna o neskutecne panorama obrovskeho krateru Tengerru s rovnym prasnym dnem, z nehoz rostou tri sopky Batok, Bromo a Kursi, a v pozadi s monumentalnim Semeru, po jehoz uboci se valila oranzove zhava lava. Pozorovali jsme vychod slunce a panorama v menicich se barvach jasneho rana.











Pak jsme sjeli do krateru a prachem okolo hinduistickeho klastera jsme vysplhali na hranu Broma, cekal jsem aktivnejsi vulkan, ale i takhle vypadal krater hrozive.




Pak uz jen nocni prejezd Surabaja-Jakarta luxusnim vlakem a traveni nedele spolu s jakartskými rodinkami v zabavnim parku-skanzenu cele Indonesie Taman Mini Indonesia Indah, ktery projizdime na prisernych pujcenych kolech. A letecky domu...

Žádné komentáře: